Hatretorik och mordet på Palme

Publicerad 29.02.2016 kl. 13:20

I lördags satt jag och läste om Palme. Eftersom det i lördags var 30 år sedan han mördades hade alla svenska tidningar något slags jubleiumsmaterial. 

Palme är väl något av en ikon. Även då han levde var han en människa som många såg upp till, imponerades av och idoliserade. Men det finns alltid människor som inte håller med, som tänker annorlunda. Och precis som nu finns det de som inte tar till vettiga argument, utan istället väller ur sig all världens hat. 

Othis skriver i sin ledare:
"Juridiskt var det gärningsmannen, vare sig han hette Christer Pettersson eller något annat, som var den skyldige. Men det vilar ett starkt kollektivt ansvar på alla som var delaktiga i hatretoriken mot Palme. Det borde mana till eftertanke hos dem som nu med internets enorma utbredning sprider ­hatiska kommentarer på sociala medier."

Jag vet inte hur många riksdagsledamöter och andra politiker jag har pratat med som berättar att de dagligen för hat- och hotmejl. I kommentarsfält och på facebook kan man läsa den ena hatiska kommentaren efter den andra. Offentliga personer har i flera omgångar gått ut i medierna och berättat hur de hotas till livet, hur någon tycker att de ska gruppvåldtas, lynschas. Ofta för att de representerar en åsikt som människan inte håller med om. Samtidigt utsätts både privatpersoner och grupper för samma retorik.  

Jag menar att varje person bakom de här kommentarerna har ett ett personligt ansvar. För även om man själv aldrig hade tänkt begå något annat brott än olaga hot så sitter det kanske någon där, vid en annan dataskärm, och tar in varje ord. Kanske övertygas personen om att hen inte är ensam, det finns hundratals, tusentals, som delar samma åsikt. De som hatas, de är de som är syndabockarna. Som borde dödas. Så tar hen vapnet i handen, och går ut. Må han så heta Breivik, Lundin eller Mostefaï. Och när de trycker av, så är det inte ensamma, för bakom sig har de hundratals, tusentals, personer. "Den horan borde dö". "De försör vårt land" "Såna borde inte få leva." Och även de inte var hatarna som tryckte av vapnet, så delar de ansvaret. 

 På min rygg sitter ett Palme-citat som jag omformulerat lite för att det ska passa på en kropp.
"Det finns inget vi och dem, det finns bara vi"
 

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Bra inlägg och fina tatueringar!
Rebecka29.02.16 kl. 19:30
Tack så mycket :)
01.03.16 11:00
Palme var mannen som påbörjade Svea rikes förstörelse, en vidrig människa var han. Sosse...så ja... Det är väl så sossar är, vidriga alltså.
Olli07.08.17 kl. 01:43
Studerarande som hoppas på att jag i framtiden kan kalla mig journalist. Men sånt tar länge, sägs det. Så länge kallar jag mig massa annat: realist (eller pessimist), feminist och frilansare till exempel. 
I bloggen skriver jag om myspys och puttenutt (rainbows and butterflies). Men mest kommer jag att häva ur mig åsikter om allt möjligt jag anser vara viktigt eller åt röven (shit).