Utländsk - ett banalt sidospår i våldtäktsdiskussonen

Publicerad 10.02.2016 kl. 01:21

En tjej våldtogs i Jakobstad på lördagsnatten. En person utsätts för äckligt sexuellt våld. För att få hjälp med att hitta gärningsmannen skickar polisen ut en beskrivning av mannen till medierna. Hans längd. Hans ålder. Beskrivning av hans kläder. Faktumet att han pratar bruten svenska. 

I flera medier publicerar man också ordet "utländsk". Det gör inte ÖT. Och här, här uppstår det ramarskri. 

Människor rasar mot PK-journalister och PK-tidningar som döljer sanningen och försvårar polisens arbete, bara för att man är så rädd att kallas rasist, eller rädsla för att förolämpa flyktingar eller muslimer.

ÖT:s chefredaktör svarar med en ledare i vilken hon förklarar varför ÖT valde att inte publicera ordet "Utländsk". Och det är sant som hon säger "utländsk är inget signalement". Utländsk kan innebära svensk, tysk, grekisk, irakisk, polsk, amerikansk.
"Men det utesluter åtminstone matti meikäläinen" säger människor. Vilket är sant. Men eftersom "utländskt utseende" ofta används som ett (icke-pk*) begrepp för att människan inte var vit, så utesluter det många personer som potentiellt kunde vara gärningsmannen. Om personer som rört sig i området börjar scanna sitt minne efter människor som är icke-vita är det inte till någon hjälp för polisen om det visar sig att gärningsmannen var en medelsvensson. 
*Samtidigt antyder "utländskt utseende" att man måste vara vit för att vara finländare.

Jag har nu fallit i fällan jag inte skulle falla i, men jag kände att jag som blivande journalist också måste diskutera begreppet när jag ville få ut följande:

Den senaste tiden har diskussioner kring våldtäkt flyttat till ett rum där den inte ska finnas. Rum där man ropar "PK! CENSUR! DET VAR EN UTLÄNNING! TITTA DET ÄR UTLÄNNINGAR SOM VÅLDTAR!

Och jag undrar: HUR kan det vara ordet Utländsk som orsakar ramarskri, när det handlar om en vidrig jävla våldtäkt? Vilket banalt himla sidospår är det man hamnar på när man satsar energi på att fördöma tidningar istället för våldtäktsmän? 

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
ÖT:s cefredaktör har helt rätt när hon säger att utländsk är inget signalement. Vi kan ta människor från många länder i Europa och Amerika som kan se ut som finnar. Egentligen är väl hår och hudfärgen + kläder det rätta om man skall ge ett signalament.
tuija10.02.16 kl. 21:11
Så bra skrivet!!
Maria10.02.16 kl. 21:34
Sätt tex. En Est bredvid en finne. Oftast stora skillnader i utseendet, vissa svenskar kan likna finländare åtm i norra sverige har jag tyckt mig se detta, men som det mycket homogena folk vi är så är "utländsk" faktist ett bra signalement, just tack vare vår homogenitet. Så öt's chefredaktör är nog bara obildad+pk. Varför försvara dessa invasiva våldtäktsmän ? Blir priblem och besvär bättre av att man tiger ?
Leif07.08.17 kl. 01:54
Studerarande som hoppas på att jag i framtiden kan kalla mig journalist. Men sånt tar länge, sägs det. Så länge kallar jag mig massa annat: realist (eller pessimist), feminist och frilansare till exempel. 
I bloggen skriver jag om myspys och puttenutt (rainbows and butterflies). Men mest kommer jag att häva ur mig åsikter om allt möjligt jag anser vara viktigt eller åt röven (shit).